top of page

R E D O V I S N I N G A V P R O J E K T  

A M M A R N Ä S Ö R I N G 2 0 0 9 - 2 0 1 2

 

Unik ammarnäsöring kartläggs

Publicerad 26 maj 2011

 

NYHETER Studierna av den Sverigeunika och lokala storvuxna öringen – Ammarnäsöringen går nu in i en spännande fas.

 

Svaret på frågan om fiskens uppvandringsmönster kan snart vara löst. 

I Vindelälven lever en för Sverige unik öringstam – den så kallade Ammarnäsöringen som blivit ett begrepp för många natur- och fiskeintresserade. 
- Vi har Sveriges bästa öringstam, tack vare att älven inte är utbyggd – det simmar inte runt exemplar på upp till sex kilo i andra älvar i landet, säger Magnus Bidner, som är verksamhetsansvarig för Projekt Ammarnäsöring. 
Projektet pågår i två år och har som syfte att studera fiskens årscykel med lek, övervintring, utvandring, tillväxtfas, uppvandring och lek igen. Det forskarna framförallt har fokus på i år är att följa uppvandringen till lekplatserna i de strömmande partierna mellan Sjöforsen och Järnforsen. 
- Vi vet mycket om fisken men har våra kunskapsluckor. Det stora målet för oss är att följa uppvandringen, se när de börjar stiga – om de nu leker varje år. 20 individer fångades in i juli-augusti fjol och förseddes med radiosändare. Några sändare har lossnat men genom pejling har man konstaterat 15 individer övervintrat i älven runt Kraddsele. När isen river lämnar de sina övervintringsplatser och ger sig ut på fritt vatten där vem som helst kan råka få upp en radioförsedd öring. 
- Vi önskar att den som får upp en sådan fisk släpper ut den igen. Den som hittar en död fisk som sitter på ett nät kan ta en bild på den och skicka tillbaka sändaren till oss – så att vi slipper jaga sändare som försvunnit, säger Magnus Bidner. 
Projektet har också gjort en beräkning av lekpopulationen. 
- Vi bedömer att den är mellan 50-200 individer. Leken verkar gå väldigt bra. Håller man koll på lekbeståndet och den lyckas varje år så kan vid bedöma att beståndet är säkrat, säger Bidner. För tio år sedan genomfördes ett likande projekt – då kartlade forskarna områden för lek, övervintring och tillväxt. 
Magnus Bidner säger att han gärna tar emot iakttagelser eller svarar på frågor om projektet.

bottom of page