top of page

 

Potatisbacken något av ett underverk

Publicerad idag kl 10.00

 

HISTORIESKOLAN 1832 sägs vara det första året den första potatisen sattes i den berömda potatisbacken i Ammarnäs. Hästen och spaden byttes ut med tiden. Sedan många år harvar byborna backen med hjälpt av ett traktordrivet harvspel.

 

En skylt med ordet ”Odlingsgräns” står vid vägen mellan Sorsele och Ammarnäs i södra Lappland.

I mer än 180 år har potatis kommit i jorden i den riksbekanta potatisbacken som för några år sedan röstades fram som ”Sveriges åttonde underverk” i en omröstning i radioprogrammet P4 Extra.

al.

När nybyggarna kom till sameland provades de första potatisarna i jorden. Och projektet lyckades – på en av moränkullarna i byn.

Ett 20-tal hushåll sätter varje vår potatis i den riksbekanta backen. Kylan kommer inte åt på kullen. Backen är dessutom vänd mot söder och värms upp lite extra av solen.

Potatisen blev en viktig förutsättning för överlevnad för nybyggarna och för att fira knölen och kullen anordnas varje år sedan 1988 en Pärfestivalen i Ammarnäs.

Anders Pettersson Nåw var en av initiativtagarna till festen mitt i byn.

- Jag och Gösta Brohlin på pensionatet Jonsstugan startade den här festen tillsammans med Janne Diehl på Ammarnäsgården och Hembygdsföreningen med Gorik Grundström, Ingemar Strömgren i spetsen. Själv har jag inte varit verksam i Ammarnäs på flera år nu, men gläds något alldeles oerhört åt att Pärfestivalen fortsätter leva, säger kocken och kockläraren Anders Pettersson Nåw från Umeå.

Under uppväxten i Kalmar läste Anders Pettersson Nåw om potatisbacken i småskolans geografiböcker.

- Det var väl någonstans 1976-1977 som jag besökte Ammarnäs för första gången och jag minns att jag tänkte att den här backen känner jag ju sedan gammalt.

Pärfestivalen är en byafest för Ammarnäs by och Rans och Grans samebyar. Maten har ordnats på olika sätt men oftast har det gått till så att samebyarna skänker en ren och bönderna ett lamm till festen. Byborna bidrar med potatis och näringsidkarna med saker som bröd, smör och dryck.

Potatisbacken har blivit en bra symbol för Ammarnäs. Det finns en promenadstig upp till en utkiksplats i toppen av backen där besökare brukar sitta och grilla under den varma årstiden.

I början av sommaren harvar byborna backen med hjälp av en traktor och ett spel. Men så gick det förstås inte till i början då det var spade, häst och harv som gällde.

Bilden på den stegvisa rationaliseringen i backen togs i slutet av 1950-talet. Fotografen var journalisten och författaren Gösta Laestander, vars vardagsbilder från Sorseles glesbygd på 1950- och 1960-talen finns bevarade på Västerbottens Museum.

Gösta Laestander jobbade under 40 år, från 1955, som VK:s lokalredaktör i Sorsele kommun. Han gick bort 2013, 83 år gammal

Gösta LaestanderStegvis rationalisering i potatisbacken i Ammarnäs på en bild från slutet av 1950-talet.

bottom of page